• Imprimeix

Setmana de l'Energia 2017

Tallers

Entitat: AMB

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar

Àmbit: Àrea Metropolitana de Barcelona

Descripció breu: AIGUA I ENERGIA A LA LLAR: FEM LA NOSTRA BANDA SONORA?

Activitat que aborda el fenomen de la gestió quotidiana de l’aigua i energia, partint de la idea que a casa tots som gestors de recursos. A partir de la reflexió, el participant acabarà sent conscient del seu perfil de consum i serà representat per una banda sonora. La dinàmica del taller serà participativa i s’estructurarà al voltant del diàleg entre punts de vista d’agents de diferent edat.

Nombre de participants: grup classe (25-30 alumnes)

Durada de l’activitat: 1 h 30 min

Edat dels participants: CSP i ESO.

Preu: Gratuït

Desenvolupament de l’activitat: Proposta educativa formada per 5 dinàmiques diferents, cadascuna de les quals comença amb una pregunta: 1) Aigua i energia a la llar: fem la nostra banda sonora?; 2) A casa, on trobem l’aigua i l’energia?; 3) Sempre gestionem la mateixa aigua i energia?; 4) Amb quina banda sonora es perfila la nostra família?; 5) Canviem el perfil de família?

Espai i materials: L’espai necessari serà d’uns 30 m2. Es necessitarà un punt de llum. La resta de material necessari serà aportat per l’educador.

Img Fem la nostra banda sonora

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: Aquest taller serveix per conscienciar del nostre consum energètic diari i dels nous hàbits que hauríem de canviar per tal de minimitzar-lo: en bé nostre (econòmic) i en bé de tot el planeta en general.

Durada de l’activitat: Pot ser de 2h o de 4 h.

Edat dels participants: a partir de 8 anys.

Preu: Aquest taller l’ofereix Can Quintana Museu de la Mediterrània i té un cost de 4,00 o de 8,00 euros per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: L'activitat comença amb un audiovisual que presenta el consum energètic actual i les fonts d'energia renovables. Es posen de manifest els mals usos adquirits quant a la despesa energètica a les nostres llars. Es donen alternatives viables per disminuir-ne el consum. Es lliura una fitxa de treball per omplir a casa amb la complicitat dels pares. Es pot fer una segona sessió al centre per refermar les conclusions, per mitjà de la posada en comú de la fitxa de treball. Es pot proposar als alumnes que facin rètols al costat d'interruptors, finestres, radiadors, etc., que recordin si cal obrir o tancar els llums, les finestres, etc., per informar la resta d'alumnes de l'escola.

Material: - PowerPoint informatiu. - Fitxes plastificades del consum en potència i en despesa econòmica de diversos electrodomèstics casolans. - Fitxa de treball. - Llistat d'enllaços d'interès per aprofundir en el tema després de l'activitat, per ser visionats a casa amb els pares o a la classe de tutoria.

Recomanacions: Si només es fa una sessió, el taller dura 2 hores. Si es fan les dues sessions, es duen a terme en dos dies diferents, amb una durada de 2 hores cada activitat. Es recomana fer aquest taller durant els mesos d'hivern: desembre, gener i febrer.

Més informació.

Entitat: Diputació de Girona

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar i per a públic adult

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: Amb l'objectiu de reduir el consum energètic domèstic es proposa una xerrada-taller per tal d'oferir les eines necessàries per millorar l'eficiència energètica. Es mostrarà com portar la comptabilitat energètica, es parlarà de la seva importància i s'exposaran mesures d'ús, gestió i inversió per reduir el consum.

Durada de l’activitat: 2-4 hores

Edat dels participants: a partir de 12 anys.

Preu: Aquest taller l’ofereix Ecotècnics SC i té un cost de 9,38 euros per participant. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: A partir d'una presentació s'explicarà com portar la gestió energètica domèstica i els beneficis de fer-ho. Es donaran pautes per determinar quines millores podem realitzar per tal de disminuir el nostre consum energètic en funció de les característiques de casa nostra. Es posaran exemples de tipologies d'habitatge i de mesures, principalment d'ús i gestió, que s'han aplicat i que no comporten cap inversió econòmica, així com d'altres que han requerit una inversió (canvis de lluminàries, de calderes, de tancaments, etc.).

Material: Presentació en PowerPoint.

Més informació

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult.

Entitat: Institut Català d'Energia.

Àmbit: Catalunya.

Descripció breu: Aquesta activitat pretén donar a conèixer els principals eixos de la transició energètica que Catalunya està duent a terme, on el ciutadà n'és la peça clau.  

  • Estem preparats per la revolució energètica imminent?
  • Com es reforçarà el paper dels ciutadans?
  • Autoconsum fotovoltaic, sostres solars, bateries i vehicle elèctric. Les tecnologies disruptives que poden canviar el nostre model energètic en poc temps.


Nombre de participants:
Entre 25/30.

Durada de l’activitat: 2 hores

Edat dels participants: Adults

Desenvolupament de l’activitat: Tècnics o tècniques qualificats de l'Institut Català d'Energia desenvoluparan aquesta xerrada al municipi. L'entitat sol·licitant s'encarregarà de la organitxació de la jornada (sala i materials audiovisuals necessaris, difusió, etc)

Espai i materials: Es requereix una sala que disposi de projector i ordinador portàli per a fer la presentació i les intal·lacions de so necessaries per un bon desenvolupament de l'activitat.

Recomanacions: Es recomana que l’ens local organitzi l’activitat en el marc d’un equipament municipal (Biblioteca, Casal, Centre Cívic) i/o en col·laboració amb una entitat / associació local.

img transició energètica

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: En la nostra vida quotidiana consumim grans quantitats d'energia i materials, amb el corresponent impacte en l'entorn. Gran part d'aquest consum es produeix en els edificis que habitem: llars, escoles, centres de treball..., tant en la seva construcció i manteniment com en l'ús diari que en fem. En aquest taller aprendrem els criteris i tècniques necessaris per estalviar molts recursos naturals alhora que millorem aquests edificis en els quals vivim cada dia, fent-los més ecològics i acollidors.

Durada de l’activitat: 4 hores per a cada mòdul.

Edat dels participants: a partir de 6 anys.

Preu: Aquest taller l’ofereix l’Associació Rocamare Educació Ambiental i té un cost de 10,00 EUR per alumne i per a cada mòdul. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: El taller s'estructura en 6 mòduls, que poden realitzar-se independentment. Les sessions són pràctiques i participatives. Es combina la teoria amb la pràctica de tècniques ecològiques de construcció. Es reflexiona sobre la construcció convencional vs l'ecològica i els seus impactes ambientals. mòdul 1. construcció amb terra. Inèrcia tèrmica. mòdul 2. construcció amb palla i altres subproductes agrícoles. L'importància de l'aïllament tèrmic. mòdul 3. art amb argiles i pigments naturals. mòdul 4. el confort de l'argila: estalvi energètic mitjançant l'ús d'aquest material als interiors de les nostres cases. L'estalvi energètic dels materials poc processats. mòdul 5: el luxe de la calç: tadelakt i altres arrebossats. Confort tèrmic gràcies a la transpiració de les parets. Ús de materials de poca energia incorporada. mòdul 6: pintures naturals de fabricació casolana.

Material: : - Dossier de l'alumne, amb la informació detallada de cada mòdul. - Projecció de diapositives. - Biblioteca mòbil monogràfica. - Materials de construcció comentats o utilitzats en cada mòdul. - Eines necessàries per a les pràctiques, segons cada tècnica: motlles, paletes, llanes, pinzells, cabassos, mesuradors.

Recomanacions: El preu i la durada indicats són per a cada un dels mòduls. El mínim per realitzar el taller és de 15 alumnes.

Més informació

Tipus d’activitat: Recursos de participació al carrer.

Entitat: AMB.

Àmbit: Àrea Metropolitana de Barcelona.

Descripció breu:

Taller per a públic familiar monitoritzat per un educador on els participants aprendran el funcionament de l’energia eòlica i construiran un petit molinet de vent de paper per endur-se a casa.

L’objectiu principal és familiaritzar-se amb les energies renovables i veure quines són les conseqüències de l’ús de l’energia, a més de reflexionar sobre bones pràctiques d’estalvi i eficiència.

El monitor serà aportat per l’AMB.

Nombre de participants: 15 persones aprox.

Durada de l’activitat: tallers consecutius de 30 min.

Edat dels participants: a partir de 8 anys.

Preu: Gratuït.

Desenvolupament de l’activitat: Presentació i introducció (15 min) i construcció del molinet de vent de paper (15 min).

Espai i materials: 15 m2. L’empresa educadora aporta una capsa amb el material necessari per fer el molinet i un roll-up. El sol·licitant ha d’aportar 2 taules grans 15 cadires per als participants. Serà necessari un punt de llum.

Recomanacions: És preferible fer l’activitat a l’exterior.

Img consstruim molinet de event

Entitat: Institut Català d’Energia.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult.

Àmbit: Catalunya.

Descripció breu: Entendre la nova factura elèctrica i les diferents modali­tats de contractació a les quals els ciutadans poden acollir-se, establir les bases per a poder realitzar una comptabilitat energètica domèstica més precisa i detectar les situacions amb una possible millora de l’eficiència i, per tant, d’estalvi energètic potencial.

Nombre de participants: Format taller, des d’1 persona a 50 persones.

Durada de l’activitat: 1 hora aproximadament.

Edat dels participants: Públic adult.

Preu: Activitat gratuïta, inclou monitor/ponent.

Desenvolupament de l’activitat: L’activitat es desenvolupa amb el contingut del taller en pdf, el comptador intel·ligent per a poder-lo mostrar i explicar el funcionament als assistents.

Espai i materials: Pdf amb els continguts del taller, aplicatiu en línia i comp­tador intel·ligent. És necessari un sala equipada amb un projector.

Recomanacions: Es recomana que es faci difusió amb antelació i amb col·la­boració amb associacions de veïns per a assegurar el públic objectiu del taller. També és recomanable que els assistents portin les seves factures per a poder comparar i solucionar els dubtes que tinguin.

Més informació

img taller contractacio icaen

Entitat: Diputació de Girona

 

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar..

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: La cuina solar és un sistema de cocció d'aliments basat en l'energia solar directa, sense cap transformació. Cap altre mètode de cocció la supera en eficiència energètica. Cuinar amb el sol és fàcil, divertit, econòmic, ecològic i, a més, tot surt boníssim. Els assistents al taller es construiran el seu propi forn solar, amb el qual podran gaudir d'aquest magnífic recurs de baixa tecnologia, d'ara endavant, a casa seva. En altres mòduls del taller veurem altres maneres senzilles d'obtenir energia: petites màquines eòliques, hidràuliques i les fantàstiques bicimàquines!

Durada de l’activitat: 4 hores per mòdul.

Edat dels participants: a partir de 6 anys.

Preu: Aquest taller l’ofereix l’Associació Rocamare Educació Ambiental i té un cost de 10,00 EUR per alumne i per mòdul. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: El taller s'estructura en 5 mòduls, que poden realitzar-se independentment. 1) Pràctica real de cuina solar amb forns d'acumulació i concentradors parabòlics aportats per Rocamare, amb tastet final inclòs. Reflexió sobre l'obtenció i l'ús de l'energia: avantatges i inconvenients de les renovables enfront de les no renovables. 2) Guiatge i suport tècnic per començar la construcció d'un o diversos forns solars, que seran per a ús definitiu dels participants. 3) Tècniques bàsiques de cocció solar i pràctica de les receptes més conegudes. 4) Enginys senzills de baixa tecnologia per a l'aprofitament de l'energia local: construcció i demostració de petites màquines eòliques o hidràuliques. 5) Enginys senzills de baixa tecnologia per a l'aprofitament de l'energia humana: demostració de màquines amb pedals o bicimàquines.

Material: : - Forns solars. - Cuines parabòliques. - Taller mòbil amb totes les eines necessàries. - Cartrons, papers d'alumini, coles, taulers OSB o contraxapats, visos, xarneres, vidres, aïllants. - Atuells de cuina aptes per a cuina solar. - Eines i materials per a la construcció de maquetes de màquines eòliques i hidràuliques, segons model escollit pel grup en cada cas. - Biciliquadora (màquina a pedals per a liquats vegetals).

Recomanacions: El preu i la durada indicats són per a cada un dels mòduls. El mínim per realitzar el taller és de 15 alumnes. Bona part del material per construir els forns serà reciclat i aportat pels mateixos participants.

Més informació

img cuina solar

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu:

És un taller pràctic perquè els nens puguin crear una cuina solar amb materials de rebuig. Amb aquest giny tan senzill comprovarem com amb l'energia solar podem escalfar aigua. Després experimentarem amb un forn solar i hi cuinarem. També degustarem el que hem cuinat per assegurar-nos que funciona bé! Passarem una projecció sobre les energies renovables i els seus aprofitaments per tal de reforçar els continguts treballats durant l'activitat. Reflexionarem sobre les possibilitats que ens ofereixen les energies alternatives.

Durada de l’activitat: 3 hores

Edat dels participants: a partir de 8 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix La Copa SCCL i té un cost de 6,00 EUR per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: El taller de cuina solar permet conèixer com funcionen la cuina i el forn solar. Hi ha dues formes bàsiques de cocció solars: d'acumulació i de concentració. En el primer cas, el principi es basa en una caixa tancada en què en una de les cares es col·loca un vidre, que és transparent a la radiació solar i que a causa de l'efecte d'hivernacle produeix un augment de la temperatura a l´interior de la capsa. Seria l'equivalent a un forn. En portarem un nosaltres per cuinar-hi i que es vegi com funciona. L´altre tipus de cuina solar, la de concentració, consisteix a utilitzar una paràbola recoberta d´elements reflectors que permeten concentrar l´escalfor en un punt concret. Aquest enginy serà el que fabricarem amb els alumnes. Muntarem una cuina solar de concentració reutilitzant materials de rebuig. Aquestes cuines permeten accedir a una font d´energia renovable, l'energia solar. Aprofitarem el taller per presentar les diferents energies renovables amb l'ajuda d'un PowerPoint.

Material: Els organitzadors de l’activitat portaran: - Estisores. - Cola blanca. - Paper d'alumini. - Pintura negra per a vidre. - Grapadora. També entregarem un petit dossier per treballar les energies renovables, el qual també explica el procediment per fabricar la cuina solar.

Els alumnes cal que portin: - Caixes de cartró grosses. - Un pot de vidre amb tapa.

Recomanacions: En cas que no faci sol, mirarem d'ajornar l'activitat per a un altre dia.

Més informació

Tipus d’activitat: Recursos de participació al carrer.

Entitat: Diputació de Barcelona.

Àmbit: Barcelona.

Descripció breu: Taller de carrer per conèixer una font d’energia alternativa per cuinar com és la solar i les seves avantatges ambientals.

Nombre de participants: Obert

Durada de l’activitat: 120 minuts

Edat dels participants: Tots els públics.

Preu: En cas que l’ens local preveu una major afluència de públic o es vulguin cuinar altres aliments i receptes les necessitats de recursos humans suplementaris i material aniran a càrrec de l’ens local.

Desenvolupament de l’activitat: Els objectius del taller són aprendre a utilitzar una cuina solar parabòlica, conèixer les avantatges de la cuina solar per la conservació dels nutrients dels aliments, aprendre a cuinar de manera que s’aprofiten al màxim els aliments i es redueixin els residus generats.

L’educador ambiental i cuiner ensenyarà als assistents com funciona una cuina solar de paràbola i donarà les instruccions per cuinar correctament i quins estris de cuina son els més adients. Es realitzarà una recepta amb l’energia solar i es parlarà dels productes ecològics i de proximitat i sobre l’aprofitament d’aliments per reduir els residus de cuina i de l’estalvi energètic.

En cas de que no faci un dia solejat es podrà desenvolupar igualment el taller perquè s’ensenyarà a utilitzar-la cuina i es parlarà d’altres temes relacionats amb la sostenibilitat i l’estalvi d’energia en l’àmbit de la cuina com els productes ecològics i de proximitat.

Espai i materials: El recurs inclou un equip de cuina solar i cassoles, aliments necessaris per elaborar la recepta i un educador ambiental i cuiner.

img cuina solar DIBA

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: Implicarem els alumnes en el procés d'una auditoria per sensibilitzar-los i fer-los còmplices pel que fa a les mesures que ells mateixos consensuïn després de la inspecció dels llocs de consum d'energia elèctrica i per calefacció. Farem grups d'inspecció d'alumnes, que amb fitxes i uns itineraris concrets identificaran i localitzaran fuïtes d'energia. Tots plegats acordaran propostes de millora per reduir cada una de les fuites, amb canvis d'hàbits ambientals. Difondrem els resultats de l'auditoria amb propostes i compromisos d'estalvi energètic.

Durada de l’activitat: 3 hores

Edat dels participants: a partir de 8 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix les Guilleries, Associació d’Educació Ambiental i té un cost de 7,50 EUR per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: Es fa una visita dinamitzada de l'exposició "Els reptes de l'energia al s. XXI", sobre el canvi climàtic, les energies renovables i l'estalvi energètic. S'identifiquen les fonts d'energia del centre i es reflexiona sobre el consum energètic i el concepte de fuita energètica. En grups, els alumnes inspeccionaran i localitzaran els punts on es consumeix energia i les fuites que s'hi generen. A l'aula es debatrà sobre les seves propostes pe reduir les fuites. Es calcularà l'estalvi que representen els petits canvis d'hàbits en el consum d'energia. Amb totes les dades recollides s'elaborarà una diagnosi energètica del centre. Es buscaran solucions factibles i alternatives i es marcaran uns objectius a assolir, formalitzats en un pla d'acció. Es proposaran millores, amb el compromís dels alumnes. Es farà arribar a l'equip directiu la diagnosi i el pla d'acció, amb uns criteris a seguir i uns indicadors per avaluar els resultats i fer un seguiment de les accions que es vagin realitzant.

Material: Exposició "Els reptes de l'energia al s. XXI", que es portarà al centre i que consta de 15 plafons que porten suport propi. - Fitxes d'inspecció. - Aparells de mesura: brúixola, termòmetre i luxímetre. - Material per fer murals per a la difusió dels continguts de l'auditoria. - CD amb un arxiu Excel per fer el seguiment del consum energètic i de la corresponent emissió de CO2. - Factures de calefacció i electricitat del centre dels darrers mesos. - Plànol del centre educatiu.

Recomanacions: Quan comenci el taller cal disposar d'un plànol del centre i factures de consums energètics, coses que demanarem abans al centre. Convé que en aquest taller d'auditoria energètica hi participin diverses classes del mateix centre. S'aconsella fer una reunió posterior amb l'equip directiu per presentar l'informe de l'auditoria energètica amb els compromisos dels alumnes i transmetre les propostes de millora que serien necessàries per reduir el consum energètic.

Més informació

ecoauditoria energètica

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: Us proposem d'observar, estudiar i analitzar el vostre centre pel que fa a quatre aspectes: l'aigua, l'energia, els materials i la mobilitat. Farem la diagnosi de la situació, de la qual sortiran propostes concretes d'accions per a la millora ambiental.

Durada de l’activitat: 1-4 hores

Edat dels participants: A partir de 8 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix Associació Escola de Natura de l'Estany de Banyoles i té un cost de 3,00 EUR a 9,00 EUR per alumne segons la durada del taller. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: Es durà a terme un procés que avalua la qualitat ambiental d'un equipament i planteja accions per millorar-la. Es treballen els vectors següents: aigua, energia, materials i mobilitat. Es fa des d'un punt de vista global, és a dir, tenint en compte tots els aspectes de la vida d'aquell centre o equipament: instal·lacions, compres, despeses, mesures d'eficiència i d'estalvi, ambientalització curricular i relació amb les institucions o organitzacions locals. A fi d'assolir la màxima efectivitat en el procés, cal la implicació de tota la comunitat vinculada al centre. L'activitat proposa un primer contacte amb el que seria fer una ecoauditoria a partir d'una activitat concreta i pautada, en el que es podria anomenar ecoauditoria exprés, amb tres fases: - Estudi ambiental dels vectors aigua, energia, mobilitat i materials. - Diagnosi de la realitat del centre pel que fa als vectors estudiats. - Proposta de mesures de millora. Es treballarà en grups, que es repartiran la feina i al final faran una posada en comú.

Material: - Fitxes-guia per a l'estudi de cada vector. - Material d'anàlisi i mesura. - Fitxes per sintetitzar la diagnosi. - Fitxes per recollir les propostes de millora.

Recomanacions: Es recomana fer l'activitat en dos moments separats en el temps a fi de comprovar les millores.

Més informació

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar, però també per a públic adult.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: A través d'un personatge, en Watt, descobrirem d'on prové l'energia i quin és el recorregut que fa per arribar a casa nostra. Coneixerem les fonts d'energia, la distribució, l'ús que li donem i què podem fer per estalviar-ne a casa nostra. També es parlarà de les diferències climàtiques i del consum energètic arreu del món.

Durada de l’activitat: 2-4 hores

Edat dels participants: De 3 a 10 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix Ecotècnics SC i té un cost de 9,38 euros per participant. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: S'aprèn gràcies a un joc amb un funcionament similar al joc de l'oca, i es fan diversos grups. Cada grup inicia la seva activitat en una font d'energia diferent, però tots acaben el recorregut al mateix lloc, a casa. En començar l'activitat cada grup fa una breu exposició de la font d'energia d'on surt basant-se en la informació facilitada. A mesura que els grups avancen pels diversos camins van descobrint els continguts que volem transmetre relacionats amb l'energia. Quan arribin a la destinació final, a casa, hauran de pensar en mesures que permetin reduir el consum elèctric i reflexionar sobre el llarg camí que ha recorregut l'energia i els costos ambientals que ha suposat. Per acabar, es farà la reflexió sobre què passaria si casa nostra es trobés en un país amb un clima diferent i com afectaria això al nostre consum. Aquesta activitat també es pot realitzar com a joc de pistes per l'escola, sense necessitat d'estar tancat dins una aula. L'activitat té versions per a esplais, casals i centres cívics.

Material: Mural-joc en què apareix el personatge d'en Watt i targetes amb la informació necessària per anar descobrint quin és el camí que recorre l'energia.

Recomanacions: Els continguts s'adapten segons el nivell educatiu.

Més informació

img viatge watt

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: L'activitat pretén que l'alumne sigui capaç d'analitzar diferents situacions energètiques d'un edifici fictici i proposi mesures correctores que contribueixin a l'estalvi energètic.

Durada de l’activitat: 2 hores

Edat dels participants: De 8 a 14 anys

Preu: Aquest taller l’ofereixen Associació Centre d'Educació Ambiental Alt Ter i TOSCA Serveis Ambientals d’educació i Turisme. Té un cost de 5,90 EUR per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: Un cop explicats els objectius i la dinàmica del joc (joc de tauler), el grup classe es divideix en grups de cinc o sis jugadors. Cada grup esdevindrà un tècnic en reducció de consum energètic i la seva missió serà revisar diferents situacions energètiques de l'edifici que figura en el tauler de joc. Seguint un ordre establert, cada grup, tirant un dau, es podrà desplaçar per les caselles. L'objectiu és visitar el màxim d'indrets de l'edifici per fer-ne la revisió. Durant la partida els grups poden caure en caselles d'atzar, algunes de els quals els permetran guanyar punts d'eficiència si responen correctament a les preguntes, i d'altres els plantejaran diferents situacions. El joc acaba quan finalitza el temps estipulat. Llavors, cada grup tindrà un temps per pensar quines mesures d'estalvi energètic aplicaria a cada una de les situacions que ha revisat (vinyetes de situació aconseguides). Desprès es posaran en comú les argumentacions de cada grup i es discutiran entre tots.

Material: -Tauler DIN A1 de l'edifici amb pisos i indrets poc, gens o correctament sostenibles, caselles per desplaçar-s'hi amb cartes d'atzar i ascensor central. - Fitxes per desplaçar-se pel tauler. - Còpia DIN A3 per a cada grup perquè pugui seguir el joc. - Targes d'atzar amb diferents situacions. - Punts de tècnic eficient. - Vinyetes de situacions.

Més informació

Tipus d’activitat: Recursos de participació per a ciutadania, de participació al carrer i per a públic adult .

Recursos per a públic adult.

Entitat: AMB.

Àmbit: Àrea Metropolitana de Barcelona.

Descripció breu:

Taller participatiu amb dinàmiques de càlcul i presa de decisions en grup, sobre com consumim l’energia i l’aigua a casa, i experimentació amb aparells i energia solar. Per aprendre divertint-nos els misteris de l’energia, com la usem i si podríem fer-ne servir menys i de forma més sostenible

Nombre de participants: màx. 25 per sessió

Durada de l’activitat: 2 hores (3 sessions de 40 minuts)

Edat dels participants: públic adult (>18 anys)

Preu: Gratuït

Desenvolupament de l’activitat: Realització d’un taller experimental, càlculs finals i posada en comú i finalment un recordatori de bones pràctiques per a la reducció del consum elèctric a la llar.

Espai i materials: Espai mínim de 12 m2. 2 taules  d’1,8 m x 0,8 m i 1 carpa de 3m x 3m. Espai obert tipus plaça, mercat, platja, parc, pati... Pel fet de portar dos equips solars, es recomana que a l’espai hi toqui el sol. En el cas que sigui impossible l’activitat es pot realitzar sense sol ja que es porta energia acumulada en una bateria (carregada amb energia solar). La resta de material l’aporta l’educador.

Recomanacions: Portar rebut de consum d’electricitat.

Img endinsa't en l'energia

Entitat: Diputació de Girona

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar – dues empreses

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: És un joc de rol en el qual els alumnes han de resoldre la crisi energètica en una ciutat, a la qual hi ha hagut una gran apagada. D'aquesta manera, es podran adonar de la quantitat d'energia que s'utilitza quotidianament i si hi ha o no malbaratament.

Durada de l’activitat: 2 hores

Edat dels participants: a partir de 14 anys

Desenvolupament de l’activitat: Es tracta d'un joc de rol en què se simula una apagada general que afecta una ciutat. El punt de partida és la carta de l'alcalde, en la qual explica la situació i demana que, en aquest cas els alumnes, s'organitzin en comissions per solucionar diferents àmbits: alimentació, subministrament d'aigua, calefacció, transport de viatgers i mercaderies, etc. A partir d'aquí, i amb un plànol de la ciutat com a base, les diferents comissions han de valorar el problema i relacionar-lo amb el tipus d'energia utilitzada i les conseqüències que generarà, i suggerir possibles solucions. Els resultats es posen en comú i es promou un debat conjunt en què cada comissió exposa les seves impressions i s'intenta veure quines prioritats hi ha. Durant el debat, es consciencia els alumnes de la despesa energètica quotidiana: si és realment indispensable o si hi ha un malbaratament.

Preu: Aquest taller l’ofereixen Associació Centre d'Educació Ambiental Alt Ter i TOSCA Serveis Ambientals d’educació i Turisme. Té un cost de 5,50 EUR per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Material: - Carta de l'alcalde. - Plànol de la ciutat. - Fitxes amb orientacions del joc per a cada comissió.

Més informació

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: Sabíeu que a l'hora de fer reformes a casa podem seguir criteris per aconseguir una llar més eficient, segura i saludable? I que la climatització pot arribar a representar el 45 % o més de la despesa energètica de la llar? Aquest taller us permetrà conèixer quins són els punts de major despesa energètica de la llar i quines són les accions que podem fer per minimitzar-la.

Durada de l’activitat: 2 hores

Edat dels participants: a partir de 11 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix La Copa SCCL i té un cost de 4,50 EUR per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: Es visita una part de l'exposició "Energia a casa", en què per mitjà de la dinamització del grup, el treball de participació i el foment del pensament crític sobre la despesa energètica i l'eficiència quotidiana es coneixeran solucions reals, en termes de canvi d'hàbits i d'elements energèticament eficients, que es poden desenvolupar a escala individual i col·lectiva en el nostre dia a dia. Per facilitar l'accés a la totalitat dels continguts, es duran els 17 plafons sobre eficiència energètica a la llar.

Material: - 17 plafons de 0,7 per 1 metre, de l'exposició "Energia a casa". - Mostra de materials d'aïllament natural per a la bioconstrucció, pellet per a la calefacció sostenible, etc.

Més informació

img energia a casa

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: Amb l'objectiu de reduir el consum energètic dels equipaments (centres educatius, culturals, esportius, etc.) i els gasos amb efecte d'hivernacle, es proposa implantar-hi un programa de seguiment amb actuacions de manera que els agents implicats aconsegueixin reduir el consum i el cost energètic. L'al·licient principal és que es retornarà a l'equipament el 50 % dels diners que s'hagin estalviat. Aquesta activitat està basada en el projecte europeu EURONET 50/50.

Durada de l’activitat: 2-4 hores

Edat dels participants: a partir de 11 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix Ecotècnics SC i té un cost de 9,38 euros per participant. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: Aquesta activitat pot constar d'una sessió de més, segons les necessitats. La primera és una sessió de presentació als responsables de l'equipament (els professors, si és un centre educatiu) i s'ha de realitzar en conveni amb l'Ajuntament. S'explicarà què és el projecte 50-50 (aplicar mesures d'estalvi a l'equipament i rebre el 50 % dels diners que s'estalviïn per haver-les aplicat) i els beneficis que pot tenir per a l'equipament. La resta de sessions aniran destinades a engegar el projecte fent una visita a l'equipament, avaluar els seus consums per veure'n l'estat actual i ajudar a fer les primeres propostes. Si a les escoles hi ha un curs concret que es fa responsable del projecte, es farà aquest treball amb els alumnes d'aquest curs.

Material: - Presentació en PowerPoint. - Fitxa d'avaluació de l'equipament.

Recomanacions: Es recomana fer diverses sessions d'aquest taller per poder treballar tant amb els gestors com amb els usuaris.

Més informació

img 50-50

Entitat: AMB.

Tipus d’activitat: Recursos de participació per a ciutadania i per a públic adult.

Àmbit: Àrea Metropolitana de Barcelona.

Descripció breu: 

Activitat dirigida als ajuntaments metropolitans que aposten per l'estalvi energètic i volen oferir coneixement de conceptes energètics a la seva ciutadania. El taller també ofereix la monitorització del consum a la llar dels participants amb el préstec d'uns equips molt senzills de manipular.

Nombre de participants: màx. 13 participants (limita el nº d’equips de monitorització)

Durada de l’activitat: 2 sessions de 2 hores cadascuna i separades en el temps entre 2 i 3 setmanes (préstec equips)

Edat dels participants: públic adult (>18 anys)

Preu: Gratuït

Desenvolupament de l’activitat: En la primera sessió hi ha explicació de conceptes d’energia i  de cóm instal·lar l’equip de monitorització al quadre elèctric de casa.

Es fa el préstec durant 2 o 3 setmanes (adaptable) dels equips de monitorització.

En la segona, es comenten els resultats obtinguts i es donen consells sobre eficiència energètica, què hem de saber de la factura elèctrica i on trobar més informació.

Espai i materials: Activitat que es realitza en una aula o local. Cal disposar de portàtil, projector i accés a Internet (no obligat).

img ee ambit domestic amb

Entitat: Diputació de Girona

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: En aquest taller trencarem prejudicis: la construcció està erròniament relacionada amb la destrucció del territori. Veurem que la construcció pot ser ecològica i respectuosa amb el medi. Donarem una visió general del tema, amb una revisió del que s'ha fet fins ara i una explicació del nou corrent d'arquitectura ecològica basat principalment en la terra com a material de construcció, a més d'altres materials respectuosos. Els edificis ecològics s'integren perfectament en el seu paisatge, i hi retornen sense problemes al final de la seva vida útil.

Durada de l’activitat: 3 hores

Edat dels participants: A partir de 6 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix l’Associació Rocamare Educació Ambiental i té un cost de 6,00 EUR per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: El taller s'estructura en tres parts: 1) Anàlisi de preconceptes: es farà per escrit i servirà per encetar el posterior debat. 2) Projecció: se centrarà en l'estat actual de la construcció d'edificis, i aclarirà els conceptes de bioconstrucció, construcció convencional i urbanisme ecològic. Es fixarà especialment en les emissions de CO2 dels diferents models, tant pel que fa a la construcció en si com a l'ús dels edificis. Treballarà els conceptes de motxilla o petjada ecològica i d'energia incorporada. 3) Debat: amb la informació rebuda i mitjançant dinàmiques en què es treballarà primer en petits grups i després amb el grup sencer, es debatrà sobre la construcció ecològica enfront de la convencional. Hi ha diverses versions disponibles de la projecció: autoconstrucció amb terra crua, la terra crua arreu del mòn, la construcció en palla i mètodes alternatius de construcció ecològica.

Material: - Dossier de l'alumne. - Projecció de diapositives. - Guions per al debat.

Recomanacions: El mínim per realitzar aquest taller és de 15 inscrits.

Més informació

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: En aquest taller ens adonarem que el nostre consum quotidià d'energia té un gran impacte en el medi, especialment en el clima del nostre planeta. Donarem una visió general del tema, amb una revisió del que s'ha fet fins ara i una explicació de la necessària tendència envers un ús eficient d'energies renovables. Prendrem consciència que segons els nostres hàbits de consum d'energia el nostre impacte personal sobre el clima pot ser molt diferent.

Durada de l’activitat: 3 hores

Edat dels participants: a partir de 6 anys

Preu: Aquest taller l’ofereix l’Associació Rocamare Educació Ambiental i té un cost de 8,00 EUR per alumne. La subvenció de la Diputació de Girona en el marc del programa Tallers Ambientals és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: El taller s'estructura en tres parts: 1) Anàlisi de preconceptes: es farà per escrit i servirà per encetar el posterior debat. 2) Projecció: se centrarà en l'estat actual de la producció d'energia, i aclarirà els conceptes de renovable i no renovable i d'eficiència energètica. Mostrarà tots els tipus de renovables a l'abast: solar, eòlica, hidràulica, biomassa, geotèrmica, mareomotriu, etc. Es fixarà especialment en les emissions de CO2 dels diferents models. 3) Debat: amb la informació rebuda i mitjançant dinàmiques en què es treballarà primer en petits grups i després amb el grup sencer, es debatrà sobre la temàtica de la producció i el consum d'energia. La projecció té diverses versions, complementàries: història de l'energia, ecologia energètica del centre educatiu, ecologia energètica de la llar, l'energia del bosc, principis bàsics de bioclimàtica, i el consum d'energia en la mobilitat personal.

Material: : - Dossier de l'alumne. - Projecció de diapositives. - Guions per al debat.

Recomanacions: El mínim per realitzar aquest taller és de 15 inscrits.

Més informació

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Entitat: AMB.

Àmbit: Àrea Metropolitana de Barcelona.

Taller monitoritzat per a públic escolar. Els participants aprendran mitjançant el muntatge i posterior observació del funcionament de quatre maquetes que representen quadre fonts energètiques diferents. L’objectiu principal és familiaritzar-se amb les energies renovables i veure quines són les conseqüències de l’ús de l’energia, a més de reflexionar sobre bones pràctiques d’estalvi i eficiència.

El monitor serà aportat per l’AMB.

Nombre de participants: grup classe

Durada de l’activitat: 1 h 30 min

Edat dels participants: 10 a 16 anys (CSP-4t ESO)

Preu: Gratuït.

Desenvolupament de l’activitat: Introducció (15 min), experimentació amb cada kit (1 h) i reflexió conjunta (15 min).

Espai i materials: 30 m2. Materials que aporta l’empresa educadora: caixa transportadora amb els kits i roll-up. El sol·licitant haurà d’aportar 4 taules i una cadira. Serà necessari un punt de llum.

Recomanacions: es recomana fer l’activitat a l’exterior.

img funcionem amb renovables

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: A fi de reduir el consum energètic del sector serveis, es proposa una xerrada per donar les eines necessàries per millorar els establiments, siguin comercials, de restauració o allotjaments. Es mostrarà com portar la comptabilitat energètica, es justificarà la seva importància i s'exposaran mesures per disminuir el consum. També s'informarà del Programa d'Acords Voluntaris de la Generalitat de Catalunya en la lluita contra el canvi climàtic

Durada de l’activitat: 2-4 hores

Edat dels participants: públic adult

Preu: Aquest taller l’ofereix Ecotècnics SC i té un cost de 9,38 euros per participant. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: Per mitjà d'una presentació s'explicarà com portar la gestió energètica d'un establiment i els beneficis que això suposa. Es donaran pautes per determinar quines millores es pot fer per reduir el consum energètic segons el tipus d'establiment. Es posaran exemples de tipologies de negocis i mesures que han aplicat, i també s'informarà de les subvencions que hi ha disponibles per executar determinades actuacions (canvis de lluminàries, de calderes, de tancaments, etc.). S'explicarà el Programa d'Acords Voluntaris de la Generalitat de Catalunya i els avantatges que pot tenir per als negocis si s'hi adhereixen.

Material: Presentació en PowerPoint.

Recomanacions: És un taller orientat principalment al sector serveis, concretament a propietaris d'establiments en l'àmbit del comerç, la restauració i els allotjaments.

Més informació

img gestio equipament

Entitat: Diputació de Tarragona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àrea: Província de Tarragona

Descripció breu:

L’objectiu és aconseguir un canvi d’hàbits energètics en l’àmbit domèstic i convertir els nens i nenes en “guardians energètics” de casa seva i protagonistes del guany econòmic que fan els seus pares en estalviar diners.

Nombre de participants: 25

Durada de l’activitat: 1 hora

Edat dels participants: 9 a 10 anys.

Preu: sense cost.

Desenvolupament de l’activitat: L’activitat es desenvolupa amb una introducció teòrica de 10 minuts dels conceptes relacionats amb l’estalvi energètic, seguit d’una activitat més pràctica i dinàmica.

Espai i materials:   Aula escolar amb disponibilitat d’endolls i cadires per tots els participants, agrupats en cinc grups.

Recomanacions: Es recomana realitzar l’activitat en horari escolar i s’enviarà al mestre un resum de l’activitat amb suficient antel·lació al dia de l’activitat, per tal de que es conegui prèviament els continguts de l’activitat.

img guardians energètics

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult i de participació per a ciutadania.

Àmbit: Província de Tarragona.

Descripció breu: Taller “La factura de la llum, com podem reduir-la?

L’objectiu del taller és aconseguir un canvi d’actituds i hàbits en la ciutadania en matèria energètica, a partir d’un exemple d’aplicació directa com és la factura de la llum i adquirir eines per reduir el consum energètic a la llar i estalviar diners.

Nombre de participants: 50

Durada de l’activitat: 2 hores.

Edat dels participants: població adulta.

Preu: sense cost.

Desenvolupament de l’activitat: El taller es desenvolupa en una breu part teòrica per tal de comprendre els aspectes més destacats de la factura elèctrica i una part pràctica per tal d’aplicar els coneixements adquirits i motivar als assistents per revisar la factura elèctrica i reduir els consums energètics a la llar. El taller tindrà lloc en un o diversos equipaments del municipi (escola, centre cívic, poliesportiu,...), amb un màxim de 3 equipaments i es podrà realitzar, també, un itinerari pels comerços més destacats del municipi.

Espai i materials:  equipaments municipals (centre cívic, ajuntament, biblioteca, casal, ….). Es necessita una taula.

Recomanacions: es recomana que els assistents portin de casa una factura elèctrica.

img taller dipta

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult.

Entitat: COPATE  (Consorci de Políticques Ambientals de Terres de l’Ebre).

Àmbit: Poden demanar-lo  els Ajuntaments de Terres de l’Ebre.

Descripció: Taller impartit per les comunicadores ambientals del COPATE amb nom “La patrulla Watts" amb l'objectiu d'aconseguir un canvi d’hàbits energètics en l’àmbit domèstic i convertir els nens i nenes d’educació primària - cicle mitjà en guardians del consum energètic de casa seva i protagonistes del guany ambiental i econòmic que fan els seus pares.

El material del taller  es composa de 5 caixes  interactives on els alumnes podran aprendre sobre:

  • Consum vampir Stand by
  • Consum vampir carregadors endollats
  • Energia solar
  • Tipus de làmpades
  • Tancaments i calefacció

Duració: 1 hora.

Disponibilitat: del 15 de maig al 15 de juliol per a escoles i casals d’estiu.

Destinataris: nens i nenes de 9 a 12 anys.

img copate

Entitat: Consell Comarcal del Bages – Agència d’Energia.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Catalunya.

Descripció breu: El material, en format digital, permet la realització del taller escolar “PARLEM DE L’ENERGIA”, estructurat en una sessió teòrica (uns 45’) i dos tallers pràctics (de 45’ cadascun).

Nombre de participants: aprox. 26 (explicació teòrica)  2 x 13 (tallers pràctics).

Durada de l’activitat: 45’ + 2 x 45’

Edat dels participants: cicle superior.

Preu: Cap.

Desenvolupament de l’activitat: El taller està estructurat en dues sessions: la primera consta d’una part teòrica (uns 45’) on es parla, per exemple, de què és l'energia, formes de l'energia (calor, electricitat...), fonts d'energia renovables i no renovables, història de la utilització de l'energia, canvi climàtic i com reduir-lo... I s'introdueixen diferents hàbits molt senzills per reduir el consum, des d'apagar els llums quan no queda ningú a l'aula o anar a peu a l'escola fins a explicar als pares la conveniència d'instal·lar plaques solars a casa. En la sessió pràctica –en la que es divideix la classe en dos grups-, es mostra l'ús de diferents aparells de mesura com ara una càmera termogràfica, un luxòmetre (mesurador de llum), mesuradors elèctrics, termòmetres, etc. El darrer exercici consisteix en l'elaboració d'un decàleg sobre bones pràctiques per penjar-lo a l'aula.

Espai i materials: Pròpies aules de l’escola. Cal un canó o pissarra digital.

Recomanacions: El monitoratge, que no està inclòs, hauria d’anar a càrrec d’algú amb coneixement bàsics sobre l’energia. Per al taller pràctic, és imprescindible de dotar-se de diferents instruments (càmera termogràfica, termòmetre, luxòmetre, mesuradors elèctrics) per a poder ensenyar-los als alumnes.

Tipus d’activitat: Recursos de participació al carrer

Entitat: Diputació de Barcelona

Àmbit: Barcelona

Descripció breu: Promoure l’ús de les energies sostenibles oferint productes fabricats utilitzant l’energia generada amb bicicletes estàtiques generadores d’energia.

L’activitat té dues variants on triar per part de l’ens local peticionari:

Granissat a pedals o Crispetes a pedals.

Nombre de participants: obert per torns o en continu.

Durada de l’activitat: 4 hores

Edat dels participants: Públic general.

Desenvolupament de l’activitat:

En el primer cas, es tracta de fabricar granissats de llimona amb petits electrodomèstics que funcionen amb l’electricitat generada pedalant a les bicis generadores. S’utilitzen diferents electrodomèstics: una fabricadora de gel que té un consum de 150W, una trituradora de gel de consum 80W, una espremedora de llimones de consum 25W

Es promourà el consum de fruita de proximitat i ecològica com a hàbit d’alimentació sostenible i saludable en forma de granissat, una beguda refrescant d’estiu, en aquest cas preparada amb energia totalment sostenible.

Amb Crispetes a pedals, es tracta de fabricar crispetes de blat de moro amb una màquina mòbil de fira.

Els participants hauran de pujar a la bici i pedalar una estona fins que generin l’energia necessària per fabricar el gel de la màquina, triturar-lo i esprémer les llimones; o les crispetes. Després amb la supervisió dels dinamitzadors de l’activitat es prepararan ells mateixos la beguda afegint l’aigua i el sucre, o la paperina de crispetes.

Es tracta d’una activitat que permet la participació activa dels assistents alhora que vehicula conceptes relatius a sostenibilitat com les energies alternatives i el consum responsable d’aliments.

Espai i materials: Bicis generadores d’energia amb power box i bateria, electrodomèstics, llimones de producció local i ecològica, sucre ecològic, aigua, gerra, gots i removedors de materials sostenibles o carretó de crispetes, blat de moro, sucre, sal i paperines. Dos educadors ambientals/dinamitzadors.

Recomanacions:

Es recomana organitzar aquesta activitat en el marc d’algun esdeveniment amb capacitat d’atracció de públic (Fira, Festa major, ...).

No es preveu cedir l’activitat per  organitzar-la de forma aïllada.

Cal disposar d’espai suficient per a la instal·lació de les carpes per posar les bicicletes a l’ombra i una persona per ajudar puntualment en el muntatge i desmuntatge

Només es realitzarà l’activitat en espais oberts a l’aire lliure i d’accés públic.

img pedalem energia

Entitat: Diputació de Girona

Tipus d’activitat: Recursos per a públic escolar.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: La tecnologia està cada vegada més present en el nostre dia a dia. Som una societat dependent de l'energia. Mitjançant activitats participatives aprendrem com es genera aquesta energia i com viatja fins a les nostres llars. També coneixerem altres tipus d'energia, com aprofitar-la millor i, sobretot, com ser més eficients en el nostre consum.

Durada de l’activitat: 1,5 hores.

Edat dels participants: A partir de 12 anys.

Preu: Aquest taller l’ofereix Associació Mediambiental XATRAC i té un cost de 4,00 euros per participant. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: És un taller per a grups de vint alumnes com a màxim. Es pot fer el taller a dos grups de manera simultània gràcies al fet que tenim el material per duplicat. Es realitzarà tant a la sala interior con a zones exteriors. El taller comença amb la cerca de la definició més adient del concepte "energia", fent una feina de grup i posant-hi exemples pràctics. Coneixerem diferents tipus d'energia i plantejarem problemes sobre energia, emprant diferents materials. Per mitjà de preguntes i donant informació, el monitor conduirà el grup cap a la resolució dels problemes. Calcularem el consum individual i farem un joc per veure l'excés de consum i la manera de reduir-lo o de fer-lo més eficient. Coneixerem diferents aparells que poden transformar energia solar, tèrmica o mecànica en energia elèctrica útil per al nostre consum diari.

Material: - Diapasó (energia sonora). - Tubs i gomes elàstiques (energia elàstica). - Bicicleta estàtica + dinamo + led (energia mecànica, elèctrica i lumínica). - Pilotes de goma (energia potencial). - Fitxa de càlcul del consum energètic. - Joc de l'eficiència energètica. - Cèl·lules fotovoltaiques. - Equip de placa tèrmica.

Recomanacions: Cal que els alumnes portin calçat adequat per caminar per la platja, gorra i crema solar.

Més informació

Entitat: Diputació de Girona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult.

Àmbit: Província de Girona.

Descripció breu: La tecnologia està cada vegada més present en el nostre dia a dia. Som una societat dependent de l'energia. Mitjançant activitats participatives aprendrem com es genera aquesta energia i com viatja fins a les nostres llars. També coneixerem altres tipus d'energia, com aprofitar-la millor i, sobretot, com ser més eficients en el nostre consum.

Durada de l’activitat: 3 hores.

Edat dels participants: A partir de 12 anys.

Preu: Aquest taller l’ofereix Gregal Comunicació Ambiental i té un cost de 5,00 euros per participant. La subvenció de la Diputació de Girona, en el marc dels Tallers Ambientals, és del 75% del preu, amb un màxim de 1,50 euro/alumne per cada hora d’activitat, amb un topall de 100 euros per grup/educador per a activitats de fins a 4 hores i de 150 euros per grup/educador per a activitats de fins a 8 hores.

Desenvolupament de l’activitat: Farem una petita presentació de les diferents energies renovables i de la importància d'implantar-les. Plantejarem una situació en què es vol fer un parc de producció eòlica en una zona propera del municipi. En un joc de rol dividirem els alumnes en diferents grups d'opinió: ajuntaments, empreses d'energia, grups ecologistes, professionals del turisme... A partir de dades que tindrà cada grup, hauran de preparar una reunió per veure si el projecte és interessant o no. La reunió ens servirà perquè apareguin totes les opinions, tots els punts de vista (ambientals, econòmics, socials...), i així prendrem consciència de què s'ha de fer. S'acaba la dinàmica compartint les conclusions.

Material: - PowerPoint sobre energies renovables. - Documents amb informació per als grups del joc de rol.

Recomanacions: Cal treballar el dossier pedagògic prèviament a la visita.

Més informació

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult.

Entitat: Diputació de Barcelona.

Àmbit: Barcelona.

Descripció breu: Aquesta activitat pretén donar a conèixer avantatges i inconvenients de les diferents ofertes de subministraments a la llar  (aigua, gas, electricitat), així com facilitar eines per preveure enganys en la seva contractació. També ensenya a entendre els diferents conceptes en les factures.

Nombre de participants: Entre 25/30.

Durada de l’activitat: 1hora i 30 minuts.

Edat dels participants: Adults i gent gran.

Desenvolupament de l’activitat: Xerrada participativa amb suport audiovisual i casos pràctics. Es tracta aspectes com els paràmetres a tenir en compte en un possible canvi de subministrador, anàlisi de factures emeses per les diferents, companyies subministradores, descomptes i avantatges per col·lectius amb i pensions mínimes

Activitat realitzada per ponents Tècnics/ques especialistes en l’àmbit del consum de Consum de la Diputació de Barcelona.

Espai i materials: Es distribueix còpia de la presentació.

Recomanacions:

Es recomana que l’ens local organitzi l’activitat en el marc d’un equipament municipal (Biblioteca, Casal de la Gent Gran, Centre Cívic) i/o amb col·laboració amb una entitat / associació local.

IMG xerrada DIBA

Entitat: Diputació de Barcelona.

Tipus d’activitat: Recursos per a públic adult.

Àmbit: Barcelona.

Descripció breu:

Passa l’Energia és un programa de suport de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona que aporta recursos als municipis que portin a terme projectes d’estalvi energètic en els seus equipaments per després destinar els estalvis (un % o la seva totalitat) a la lluita contra la pobresa energètica.

Aquesta activitat forma part del programa Passa l’Energia i consta d’una xerrada destinada a la formació als treballadors i treballadores dels equipaments participants en les accions programades per l’ens local que es poden concretar en una formació pràctica a mida per als treballadors, de 4 hores durant 2 dies i per a un mínim de 10 treballadors d’un equipament concret, o xerrades d’estalvi energètic de 2 h de durada.

Nombre de participants: Entre 25/30

Edat dels participants: Personal municipal

Desenvolupament de l’activitat: Xerrada participativa amb suport audiovisual i casos pràctics. Activitat realitzada per ponents Tècnics/ques en l’àmbit del Medi de la Diputació de Barcelona.

Espai i materials: Es distribueix còpia de la presentació.

Recomanacions:

Es recomana que l’ens local organitzi aquesta acció en el marc d’un programa de promoció de l’estalvi energètic a equipaments municipals o accions assimilables, durant l’estiu 2017.

img passa energia