# 70

L'energia al dia

Butlletí de l'Institut Català d'Energia

Departament d'Empresa i Ocupació

Divendres, 01 de maig de 2015 Imprimeix
Concurs fotogràfic Instagram Comparteix la Setmana de l'Energia

::Notícies ICAEN

Concurs fotogràfic

Amb motiu de la celebració de la Setmana de l'Energia, es convoca el concurs fotogràfic "Comparteix la Setmana de l'Energia" a través de la xarxa Instagram per mostrar les activitats que s'organitzen arreu del territori i crear consciència entre els ciutadans i ciutadanes de Catalunya sobre la importància de l’estalvi i eficiència energètica i els bons hàbits energètics.

Es publica el nou apartat web de la Setmana de l'Energia 2105

En el nou apartat s'hi podrà trobar tota la informació relativa a la Setmana de l'Energia 2015 com ara l'agenda d'activitats, els recursos gràfics, el concurs fotogràfic a Instagram o les notícies d'actualitat entre d'altres.

S'actualitzen els principals indicadors energètics de Catalunya

Les dades corresponents al mes de febrer del 2015 permeten conèixer l'evolució tant de producció com de consum d'energia a Catalunya

El Govern presenta 158 actuacions concretes per impulsar la indústria a Catalunya

L'estratègia de l'Executiu prioritza l'impuls a la internacionalització, la innovació i la col·laboració empresarial adaptades en 7 àmbits determinats, un dels quals és les indústries de la química, l’energia i els recursos.

La Directora de l'ICAEN lliura els diplomes als alumnes del curs Certified Energy Manager

La Directora de l'Institut Català d'Energia Mercè Rius ha lliurat els diplomes als alumnes que van aprovar l'examen de la darrera edició del curs Certified Energy Manager sobre eficiència energètica celebrat a l'Institut Català d'Energia. El curs, organitzat per l'Association of Energy Engineers (AEE) Spain Chapter, té com a missió la difusió i coneixement de l'enginyeria energètica i la promoció de la seva aplicació pràctica entre el col·lectiu d'enginyers.

Premis europeus als millors serveis energètics

S'obra la convocatòria dels premis European Energy Service Award 2015 en els categories: Millor Promotor europeu de Serveis Energètics; Millor Proveïdor Europeu de Serveis energètics i Millor projecte de Serveis Energètics. La data límit de presentació de les vostres sol·licituds és el 29 de juny 2015.

El secretari d'Empresa i Competitivitat rep una delegació institucional i empresarial de Dinamarca

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, va rebre una delegació institucional i empresarial de Dinamarca, encapçalada per l’ambaixadora Lone Dencker. La trobada va servir per aprofundir en les relacions comercials entre Catalunya i Dinamarca en àmbits com l’energia, i també per explorar oportunitats de col·laboració entre empreses catalanes i daneses per millorar la competitivitat. En la reunió també hi ha pres part la directora de l’ICAEN, Mercè Rius, i la directora d’internacionalització d’ACCIÓ, Judit Hidalgo.

S'actualitza el full amb les dades de seguiment del Pla de l'Energia i Canvi Climàtic a Catalunya

Comparació amb les previsions del Pla de l'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 de les darreres dades disponibles corresponents a: potència elèctrica instal·lada, consum d'energia primària i intensitat energètica final. Darreres dades disponibles: març 2015.

Un total de 14 projectes pioners en rehabilitació sostenible s'ofereixen per fer realitat l'Illa Eficient de Barcelona

El projecte s’emmarca en l’Estratègia Catalana de Renovació d’Edificis (ECRE) i es vol convertir en un referent per l’elaboració de la futura Guia de Rehabilitació de l’Habitatge a Catalunya.

La Generalitat de Catalunya i Repsol fomenten l'ús del gas liquat del petroli per a automoció

La directora de l’ICAEN, Mercè Rius, i el director territorial de GLP de Repsol a Catalunya i Balears, Joaquín Garrote, han signat un acord de col·laboració per fomentar l’ús de GLP a Catalunya. La Generalitat inclourà el gas en la seva aposta per la diversificació dels combustibles i per la mobilitat eficient, i donarà suport a mesures per impulsar-ne l’ús, com les bonificacions als peatges de la Generalitat o, en l’àmbit municipal, les bonificacions fiscals en l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica o en els aparcaments regulats.

El Govern ultima el Pacte Nacional per a la Transició Energètica i defensa un model basat 100% en energies renovables l'any 2050
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar a la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya que el Govern debatrà una primera proposta de Pacte nacional per a la transició energètica, que un cop aprovat buscarà el major nivell de consens polític i social. Amb un model energètic propi en el marc de la UE, l’energia a Catalunya podria ser entre un 15% i un 20% més barata.
L’Institut Català d’Energia participa en la tercera reunió de treball del projecte Europeu Step-2-Sport

El projecte està finançat per la UE, dins del programa Intelligent Energy, i està focalitzat en la millora de l’eficiència energètica dels centres esportius per aconseguir un comportament d’edifici de consum gairebé nul.

President Mas:

El cap de l’Executiu va subratllar l’aposta del Govern per la biomassa en el decurs de l’acte de presentació de presentació del seguiment del primer any de l’Estratègia per promoure l’aprofitament de la biomassa forestal i agrícola 2014-2020.

Amunt

::Ajuts

Es publica la convocatòria Movele per a l’adquisició de vehicle elèctric de 4 rodes   (20.04.2015)

El Programa MOVELE 2015, amb ajuts per un total de 7 M€, ha entrat en vigor el 19 d’abril de 2015, però enguany per tal que els ajuts siguin incentius no s’acullen les adquisicions amb data anterior a aquesta publicació.

Ajuts per a la compra de bicicletes elèctriques en el subprograma de promoció de l'ús del vehicle elèctric de l’AMB

Convocatòria pública 2015 de subvencions de l'AMB, dirigida a particulars i entitats privades o públiques de l'àrea metropolitana de Barcelona, en el marc del Programa de mobilitat sostenible 2014-2015 de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta acció té per objectiu recolzar un canvi en la mobilitat, cap a un model on la bicicleta sigui un mode de transport habitual per als desplaçaments quotidians en els nuclis urbans, en substitució del cotxe privat. El termini de sol·licitud acaba el 8/11/2015 o fins esgotament de fons.

Ajuts a la mitigació del canvi climàtic en explotacions agràries

Línia d’ajuts dirigida a promoure l’eficiència dels recursos i fomentar el pas a una economia baixa en carboni i capaç d’adaptar-se al canvi climàtic en el sector agrari, per aconseguir un ús més eficient de l’energia i facilitar el subministrament i la utilització de fonts d’energies renovables. El termini per so·licitar els ajuts acaba el 15 de maig de 2015.

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme destina 168 milions d'euros per a projectes d'eficiència i estalvi energètic

Es duran a terme quatre línies d'actuació: rehabilitació energètica d'edificis, transport, PYME i gran empresa del sector industrial i enllumenat exterior.

Amunt

::Publicacions

Infografia de mobilitat eficient. 1r trimestre 2015

La infografia mostra l'evolució dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics, de GLP i GNV durant el primer trimestre de 2015, així com les dades de matriculacions de vehicles eficients a Catalunya.

Eficiència Energètica en Gestió de Flotes

Nou número de la col·lecció Quadern Pràctic adreçada als professionals del sector de la mobilitat i especialment als gestors de flotes de transport que vulguin augmentar la competitivitat de la seva flota de vehicles.

Energia DEMO Núm. 125 Bones pràctiques d'eficiència en una empresa d'arts gràfiques

Lamigraf S.A. és una empresa d'arts gràfiques que va posar en marxa durant el 2011 un Pla d'estalvi energètic amb l'objectiu de dur a terme la seva activitat respectant al màxim el medi ambient i d'aconseguir alhora un estalvi econòmic en les seves despeses energètiques. Fruit d'aquest Pla de tres anys de durada s'ha aconseguit reduir el consum energètic en un 40% els dies no feiners i un estalvi anual de 700.000 kWh.

Amunt

::Agenda d'activitats

Taula tècnica de debat sobre la Biomassa: present i futur
Dimarts 05.05.2015 - 12:00h
Sala d’Actes del Vagó - Recinte Escola Industrial, Urgell 187. Barcelona
Barcelona Solar Fòrum
Dimecres 06.05.2015 - 9 h.
Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona -  Barcelona
La gestió energètica 2.0
Dijous 07.05.2015  - De 9:30h a 13:00h
Sala cotxeres. Palau Robert. -  Barcelona
Els Guardawatts a la llar d'infants Rojas Feliu
Dijous 07.05.2015  - 9h
Llar d'Infants Municipal Rojas Feliu -  Santa Coloma de Cervelló
1r Curs d'instal·lació de finestres eficients energèticament
Divendres 08.05.2015  - 9:00h
Institut Català d'Energia. Carrer Pamplona, 113. Sala 1. Barcelona
Setmana de l’Energia a Canyelles
Dissabte 09.05.2015  - 10h
Plaça del Casal s/n. 08811 Canyelles
Construcció de ginys elèctrics a Cerdanyola de Vallès
Diumenge 10.05.2015  - 11:30 – 13:30h
Parc del Turonet de Cerdanyola del Vallès
VI Fòrum de Gas Vehicular
Dilluns 11.05.2015  - 10 h.
Palau de Congressos de Barcelona -  Barcelona
Taller de coneixements i recursos per a situacions de pobresa energètica
Dimecres 13.05.2015  -  Dimecres 13.05.2015  - De 09.00h a 15.00h
Manresa -  Manresa
Estalvi energètic: Projectes d’autoconsum en el sector agropecuari
Divendres 15.05.2015  - 9:30h
Sala d'Actes de la Cambra de Comerç de Lleida -  Lleida
Beyond Building Barcelona CONSTRUMAT: Certificació i renovació energètica en el sector de l'edificació
Dimecres 20.05.2015  - De 17:00h a 18:30h
Fira de Barcelona. Recinte Gran Via. -  L'Hospitalet de Llobregat
Debat tècnic: La rehabilitació energètica de les instal·lacions
Dijous 21.05.2015  - De 9:20h a 13:10h
Sala d'Actes del Col·legi d'Enginyers BCN -  Barcelona
© Generalitat de Catalunya