# 71

L'energia al dia

Butlletí de l'Institut Català d'Energia

Departament d'Empresa i Ocupació

Dimarts, 16 de juny de 2015 Imprimeix
Concurs fotogràfic Instagram Comparteix la Setmana de l'Energia

::Notícies ICAEN

El Govern estén fins al 2017 el Pla d'estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat

L'objectiu és reduir un 14,3% el consum d'energia i un 16% la despesa energètica. Amb aquesta mesura el Govern dóna continuïtat a la tasca que ja s'està fent per reduir el consum i optimitzar la despesa energètica i contribueix a donar compliment a un mandat parlamentari que insta a reduir el consum de la Generalitat un 25% el 2020. 

La Generalitat i Gas Natural Fenosa signen un acord per fomentar l'ús d'aquest combustible en el transport

L'acord, signat entre la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Mercè Rius, i el director general de Negocis Minoristes de Gas Natural Fenosa, Daniel López Jordà, té per objectiu promoure la implantació o el canvi de combustible a gas natural vehicular (GNV) en vehicles privats i públics i incrementar-ne els punts de recàrrega a Catalunya.

La Generalitat proposa a la indústria catalana que redueixi un 9,5% el seu consum energètic en els pròxims 5 anys

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat el Pla d’Acció d’Eficiència Energètica a la Indústria de Catalunya, que té per objectiu la reducció del consum del sector en un 9,5% l’any 2020 i la disminució de la seva intensitat energètica per millorar-ne la competitivitat. El Pla estarà pilotat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), que treballarà en coordinació amb els principals agents, entitats i associacions del sector en un procés participatiu que es durà a terme durant els mesos d’estiu. 

Catalunya celebra del 15 al 19 de juny la Setmana de l'Energia sota el lema 'Quan parlem d'estalviar energia i diners, tu tens la paraula'

Catalunya celebra, entre els dies 15 i 19 de juny, una nova edició de la Setmana de l’Energia, que coincideix amb la Setmana de l’Energia Sostenible Europea i tindrà com a objectiu posar a l’abast dels ciutadans, als més petits i als professionals activitats orientades a conscienciar a la ciutadania en la millora de la gestió energètica i en el canvi d’hàbits en el consum energètic. El lema de la Setmana serà ‘Quan parlem d’estalviar energia i diners, tu tens la paraula’.

S'actualitzen els principals indicadors de l'energia a Catalunya amb dades de març del 2015

S'hi inclouen les darreres dades disponibles, en l'àmbit de Catalunya, dels següents indicadors energètics: cobertura de la demanda d'energia elèctrica en barres de central (EBC), producció bruta d'energia elèctrica en règim ordinari, vendes a xarxa de les centrals elèctriques de règim especial per tecnologies i formes d'energia, demanda global de gas natural (DGGN) i consum de carburants d'automoció.

Nova edició del curs europeu de EVO i Examen CMVP a l'Institut Català d'Energia

La directora de l'Institut Català d'Energia, Mercè Rius, ha inaugurat una nova edició del curs europeo de EVO y Examen CMVP. El curs EVO, organitzat per EnergyLab en col·laboració amb EVO, AEE l l'Institut Català D'Energía, proporciona a nivell mundial el Certified Measurement & Verification Professional (CMVP). La certificació CMVP habilita a desenvolupar i implementar Plans de Mesures i Verificació d'Estalvis Energètics, així com a la verificació de Plans realitzats per tercers.

Els peatges a les autopistes titularitat de la Generalitat seran gratuïts per a tots els vehicles elèctrics

La mesura es posarà en marxa el proper 15 de setembre a les autopistes titularitat de la Generalitat i se’n podran beneficiar els més de 3.100 vehicles elèctrics que hi ha actualment a Catalunya. Aixímateix, pel que fa a la recàrrega domèstica, el Govern ha donat un nou impuls al vehicle elèctric amb la recent modificació, tot just fa un mes, del Codi civil català que elimina la barrera de la recàrrega elèctrica vinculada. D’aquesta manera, es va eliminar la principal barrera no tecnològica que tenia fins ara el vehicle elèctric ja que ara es permet instal·lar a casa el punt de recàrrega a petició de l’interessat amb un projecte tècnic a l’administrador i sense requerir cap tipus de majoria. Al cap d’un mes, aproximadament, es pot instal.lar.

L'ICAEN i La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat van signar un conveni per millorar la coordinació de les polítiques d'energia sostenible

El conveni, que han signat el president de la Xarxa i diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, i la presidenta de l'Institut Català de l'Energia, Mercè Rius, vol ser la base per a la coordinació de les polítiques d'energia sostenible de la Generalitat de Catalunya i les dels ens locals, i que ha de permetre identificar línies de col·laboració entre totes les administracions. Així mateix, es vol assegurar una major coherència en la consecució d'un desenvolupament més sostenible a nivell de país.

L’Institut Català d’Energia disposa d’un Renault ZOE 100% elèctric

Amb aquesta iniciativa, l'ICAEN i Renault volen promocionar i fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica i la reducció de les emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle i de partícules en suspensió mitjançant polítiques i iniciatives com la promoció de vehicles més eficients i menys contaminants.

S'inaugura la 3a Edició de la TrobaFIRA

El Conseller d'Empresa i Ocupació va inaugurar la 3a edició d'aquesta Fira organitzada pel Gremi d'Instal·ladors del Baix Llobregat, que pretén ser un punt de trobada per als instal·ladors amb fabricants, productes i distribuïdors.

S'actualitzen els fulls de preus de l'energia amb les dades del mes d'abril

Estudi comparatiu dels preus de l’energia a Europa per a l’energia elèctrica, el gas natural i els productes petrolífers líquids.

Les dades referents a l’energia elèctrica i el gas natural provenen d’EUROSTAT i les dades corresponents als productes petrolífers líquids provenen de la publicació setmanal de la Comissió Europea Oil Bulletin.

Ja es pot accedir al programa que el Escarabajo Verde va dedicar a la promoció del vehicle elèctric

El programa, emès el 26 de maig, va tractar diferents temes i tecnologies que es van poder veure en la darrera edició de l'EXPOelèctric 2014. Enguany l'EXPOelèctric es realitzarà els dies 17 i 18 d'octubre.

La ciutat d'Olot guanya el premi EPHA Heat Pump City of the Year

El guardó, atorgat per l'European Heat Pump Association, destaca cada any instal·lacions innovadores i significatives en geotèrmica.

Segona Jornada de Broqueratge, sobre com l'eficiència energètica pot reduir el consum energètic de les Comunitats de Regants

Jornades organitzades conjuntament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i l’Institut Català d’Energia, per a promoure la implantació de projectes d’eficiència energètica a les Comunitats de Regants, considerant la vessant de la reducció de costos i el possible finançament de la renovació d’equips i la millora de la gestió energètica.

Amunt

::Ajuts

S'obre una nova convocatòria d'ajuts de l'IDAE per promoure l'eficiència i l'estalvi energètic

Els ajuts comprenen quatre línies d'actuació: rehabilitació energètica d'edificis, transport, Pimes i indústria i enllumenat exterior. Aquestes línies d'actuació, dotades amb un pressupost de 168 milions d'euros, es concreten en diferents programes d'ajuts que han estat aprovats pel Consell d'Administració de l'IDAE, organisme que gestionarà els ajuts directes i de suport al finançament que s'han articulat.

Nova convocatòria d'ajuts per a instal·lacions d'energies renovables en el sector agrari

Fins el 15 de juny es poden sol·licitar aquests ajuts per a la primera instal·lació de joves agricultors i agricultores, i per millorar la viabilitat i la competitivitat de les explotacions agràries, així com promoure l’ús de tecnologies agrícoles innovadores o per donar suport econòmic a les inversions dirigides a complir nous requisits imposats per normativa europea.

Amunt

::Agenda d'activitats

Activitats Setmana de l'Energia

Consulteu totes les activitats i tallers que es celebran arreu de Catalunya amb motiu de la Setmana de l'Energia.

www.setmanaenergia.gencat.cat

Directiva europea 27/2012 i auditories energètiques
Dilluns 15.06.2015 - 9h
Centre d'Estudis Jurífics i Formació Especialitzada -  Barcelona
Jornada tècnica de la Setmana de l'Energia per explicar amb profunditat aquesta nova normativa que aplicarà a Espanya a partir d’aquest mes: la transposició completa de la Directiva Europea 27/2012 .En la jornada es reuniran les veus dels auditors d’una banda i de les empreses que s’han avançat a aquesta normativa per garantir la millora de l’eficiència energètica en les seves instal·lacions.
Jornada tècnica: Edificis nZEB
Dimarts 16.06.2015  -  Dimarts 16.06.2015  - De 9:00h a 14:00h
Auditori Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada -  Barcelona

Els edificis de consum gairebé nul (nZEB) són una tendència clara dins del marc legal europeu i les corresponents transposicions dels Estats membres.  En aquesta jornada s’exposa el  marc legal que defineix el concepte nZEB i les metodologies de càlcul associades. Els centres tecnològics: IREC, LEITAT, EURECAT i CIMNE exposaran els principals projectes que estan desenvolupant a Catalunya,  en aquest àmbit.

Jornada L'energia a la indústria de Catalunya
Dijous 18.06.2015 - 12 h.
Institut Català d'Energia -  Barcelona
Jornada tècnica emmarcada en la Setmana de l'Energia, que es centrarà principalment en la caracterització del consum d’energia en el sector industrial a Catalunya.
Jornada tècnica: 2 anys de certificació d'eficiència energètica d'edificis a Catalunya
Divendres 19.06.2015 - De 9:00h a 14:00h
Auditori Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada -  Barcelona
Jornada tècnica de la Setmana de l'Energia en la què un repàs de les dades actuals del regitre, de les properes modificacions de les eines de certificació i del RD 235. També es vol fer un debat sobre les expectatives de la certificació energètica i els objectius assolits durant aquests 2 primers anys.
Taller de coneixements i recursos per a situacions de pobresa energètica
Dijous 02.07.2015 - De 09.00h a 15.00h
Lleida

L'objectiu del taller és facilitar coneixements, recursos i eines als professionals, per a gestionar les situacions de pobresa energètica que arriben als serveis socials bàsics. Les eines i els coneixements giraran entorn la informació i la orientació que es pot donar als afectats entorn dels consums d’electricitat, aigua i gas, així com la presentació d’experiències i bones pràctiques susceptibles de ser replicades a d’altres territoris.

© Generalitat de Catalunya