• Imprimeix

EnerAgen celebra la IX edició dels Premis Nacionals d'Energia, que reconeixen les millors actuacions en matèria d'energies renovables i eficiència energètica

31/03/2017 09:03
img premis eneragen 2017

L'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia (EnerAgen) va celebrar ahir a la nit a Cadis, coincidint amb la seva XVI Assemblea General, l'acte de lliurament dels seus Premis 2017, que reconeixen les millors actuacions realitzades en matèria d'energies renovables i eficiència energètica en tot el territori nacional.

L'Agència Provincial de l'Energia de Cadis (APEC) ha estat aquest any l'entitat amfitriona i coordinadora de la 9a edició d'aquests premis, on s'han concedit tres guardons i tres mencions d'honor, a causa de la qualitat de les candidatures presentades d'enguany, que han estat avalades per les agències associades a EnerAgen.

Premiats

El premi EnerAgen 2017 en la categoria de millor actuació de millora energètica en matèria d'energies renovables i / o eficiència energètica ha recaigut en l'empresa immobiliària Torres Rioja Madrid, SA, que ha presentat un projecte de rehabilitació integral de dos edificis d'oficines de més de 44.000 metres quadrats a Madrid.

El jurat ha valorat excepcionalment aquest projecte perquè aconsegueix integrar les solucions més innovadores en mesures d'estalvi i eficiència en combinació amb l'aprofitament de fonts renovables -solar tèrmica i fotovoltaica-, aconseguint uns estalvis energètics al voltant de 3.200 tep / any, que suposen una reducció del 60% dels consums inicials.

En la categoria de millor actuació de millora energètica en matèria d'energies renovables i / o eficiència energètica en ajuntaments de menys de 20.000 habitants, el guardó ha estat per a l'Ajuntament d'Arbúcies (Girona) en reconeixement al pla d'actuacions integrals que vénen realitzant-se en el municipi des de 2006 per efectuar una gestió sostenible dels seus boscos. D'aquesta manera s'aprofita un recurs renovable com és la biomassa en el proveïment energètic del poble, amb un estalvi de més del 30% per a l'ajuntament i la reducció de al voltant de 1.200 t / any en les emissions de CO2.

El jurat dels Premis EnerAgen 2017 ha considerat que es tracta d'un exemple a seguir per l'elevada participació ciutadana, la important creació d'ocupació local (valorada en 100 persones / any) i per ser la suma d'interessos públics i privats de cara a aconseguir solucionar una necessitat comuna al municipi, com és l'abandonament i deteriorament de les seves muntanyes.

Finalment, en matèria de sensibilització i difusió de les energies renovables i / o l'eficiència energètica, el Premi EnerAgen 2017 s'ha concedit a la Diputació de Granada per la original iniciativa "Veïns pel Clima", que ha comptat amb la col·laboració tècnica de l'Agència Provincial de l'Energia de Granada. Es tracta d'una campanya de difusió i conscienciació sobre l'estalvi energètic possible a les llars, que la Diputació de Granada desenvolupa des de desembre de 2015 a 13 municipis.

L'originalitat de la proposta rau en la competició d'estalvi energètic posada en marxa entre els habitants, que ha portat a estimar un estalvi mitjà aconseguit de 100 kWh / any per llar participant.

Mencions d'honor

Pel que fa a les mencions d'honor, el jurat ha distingit el sistema de telegestió de l'empresa Sinapse Energia, que permet el seguiment i control de l'eficiència energètica i l'estalvi aconseguits en l'enllumenat públic.

La segona menció d'honor ha estat per a l'Ajuntament de Todolella (Castelló) per l'execució d'una xarxa tèrmica de districte amb calderes de biomassa, que abasteix de calefacció i ACS a diversos edificis públics i als particulars en el casc urbà del municipi.

Finalment, s'ha reconegut amb una altra menció a la Fundació Sotavento Galícia per la seva tasca en el desenvolupament del "Pla Educatiu i Divulgatiu de Sotavent", que té com a objectius promocionar, sensibilitzar, difondre i fomentar les energies renovables, l'estalvi i l'eficiència energètica i la seva interrelació amb la problemàtica ambiental.

El jurat dels Premis Nacional d'Energia 2017 ha estat presidit per María Isabel Pentinat Pérez, vicepresidenta executiva de la Fundació Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de la província de Cadis. Els vocals del jurat d'aquesta edició han estat el Catedràtic del Departament d'Enginyeria Energètica de la Universitat de Sevilla, Servando Álvarez Domínguez; el director general del Grup Editorial El Instalador, Iñaki García Ocejo; el president del Comitè Espanyol d'Il·luminació, Fernando Ibáñez Abaigar, i l'expert en sostenibilitat energètica i consultor sènior al Banc Mundial, Jaume Margarit. La gerent d'EnerAgen, Marga Rodríguez Prada, ha estat la secretària del jurat.