• Imprimeix

Generalitat i Ajuntament de Barcelona defensen l'autoconsum com a element clau del nou model energètic sostenible del segle XXI

26/04/2017 10:04
imatge de la jornada

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona van coincidir ahir a destacar la importància d'aconseguir desenvolupar l'autoconsum com un element clau en el canvi del paradigma energètic.

Així ho va afirmar la directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), Assumpta Farran, que juntament amb el director general d'UNEF, José Donoso, van ser els encarregats d'inaugurar la jornada "Fotovoltaica i Autoconsum: oportunitats i reptes de la transició energètica a Catalunya "organitzat per la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) a Barcelona.

Farran va destacar, a més, la responsabilitat de totes les administracions, tant a nivell autonòmic com a local, en l'avanç de la transició energètica, cap a un nou model basat en la generació distribuïda que permeti un sistema més democràtic i social, i va recordar l'impuls que des de l'ICAEN s'ha donat a la creació de la Taula d'Autoconsum. Un òrgan que, juntament amb el amb el pla de treball del Pla estratègic per al desplegament d'infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC), multiplica els esforços facilitant aquesta transició, els eixos de desenvolupament dela qual passen per l'ús de la tecnologia fotovoltaica, el vehicle elèctric i les bateries que, al seu parer, situen el ciutadà en el centre de la gestió de l'energia. Per la seva banda, el director general d'UNEF, José Donoso, va assenyalar que l'autoconsum és una qüestió de responsabilitat social en la lluita contra el canvi climàtic, i va recordar que, a més, permet rebaixar el preu de l'energia elèctrica per a tothom, sense ser una amenaça a la sostenibilitat del sistema. Arran d'aquests beneficis, va afegir, "està clar que amb l'autoconsum guanyem tots, no només els que aposten per ell, sinó tota la societat, perquè cada euro d'estalvi que aconsegueix una autoconsumidor, produeix un estalvi de 5 euros als consumidors generals ".

La representant de l'Ajuntament de Barcelona, també va reafirmar el compromís del consistori amb l'impuls de la generació d'energia renovable i l'autoconsum en espais públics. Entre els seus objectius, va destacar l'increment de la generació elèctrica municipal procedent de renovables al doble i l'augment en un 10% en el cas de la generació elèctrica privada.

A la jornada es va fer especial èmfasi també en el paper central que ocupa l'emmagatzematge en el canvi cap a un model descentralitzat de producció d'energia. L'emmagatzematge, tant en el vehicle elèctric o en un dispositiu estacionari, proporciona suport i estabilitat a la xarxa, reduint els costos i les emissions, permetent la integració entre la mobilitat intel·ligent i els sistemes de consum domèstic i industrial.

Futur esperançador

A la jornada, els ponents van coinicidir a assenyalar que l'autoconsum fotovoltaic, les ciutats intel·ligents i la generació distribuïda són els eixos del canvi de paradigma, que seguirà avançant malgrat les barreres i de les dificultats.

En aquest sentit, es va trasnmetre un missatge positiu que el sector té per davant un futur esperançador, perquè la tecnologia fotovoltaica ha arribat a un nivell d'alta competitivitat, tenim el recurs principal - el sol- i hi ha moltes opcions de finançament, incloses les de finançament col·lectiu, disponibles al mercat.

Propera subhasta

Els ponents, entre els quals també es trobaven experts i responsables de diferents empreses, van coincidir a afirmar que l'actual disseny de la subhasta, basat en complexes variables establertes pel Govern, no resulta ser tecnològicament neutral, en posar a la fotovoltaica en condicions de desavantatge.

En aquest context, la fotovoltaica ha de buscar vies alternatives de desenvolupament, sent els contractes de PPA - és a dir, la definició d'un preu fix per a la venda d'energia pactat amb la contrapart consumidora, que garanteix la compra d'energia a llarg termini - o de competir a mercat, on el risc és compartit entre el l'entitat inversora i el productor.

En una reunió prèvia a la trobada, que va comptar amb el patrocini platí de Anelles Solar Technology i la col·laboració de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, els socis d'UNEF a Catalunya van re-elegir a Manel Romero, de SUD Renovables, Delegat d'UNEF a la regió.