• Imprimeix

El Vallès Occidental posa en marxa dilluns la caldera de biomassa forestal més gran de Catalunya en una instal·lació sanitària, al Consorci Sanitari de Terrassa

28/05/2018 12:05

Extracte de la notícia publicada al web del Consell Comarcal del Vallès Occidental

La instal·lació de calderes de biomassa forestal al Vallès Occidental en el marc del projecte “Boscos del Vallès” ja és una realitat. La comarca posa en marxa els propers dies la caldera de biomassa forestal més gran de Catalunya en una instalElació sanitària i ho fa en un equipament comarcal de referència: el Consorci Sanitari de Terrassa, concretament el seu edifici de l’Hospital de Terrassa. La caldera permetrà obtenir una energia neta i de proximitat al mateix temps que contribuirà de forma evident en la cura dels boscos i en la prevenció d’incendis forestals ja que s’alimentarà de fusta dels boscos de la comarca. El subministrament de calor s’aplicarà tant a la calefacció com a l’aigua calenta sanitària de l’edifici de l’hospital. Amb l’energia produïda es podria alimentar a 735 habitatges.

La caldera té previst consumir 2.500 tones d’estella/anuals, corresponents a 3.250 tones de fusta en roll (tronc a punt d’estellar), que suposa un aprofitament aproximat de 160 hectàrees de bosc amb gestió forestal sostenible. El seu funcionament permet deixar d’emetre a l’atmosfera 1.200  tones de CO2/anuals, per la substitució de gas per biomassa.

La mesura forma part del projecte “Boscos del Vallès”, un projecte promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i nascut el 2013 que cerca la valorització i explotació de la biomassa forestal com a mesura de prevenció d’incendis. L’objectiu principal és reduir el risc d’incendis forestals a través de la dinamització del mercat de compravenda de biomassa forestal primària, un mercat de Km zero, per a usos tèrmics. Altres beneficis són la reducció d’emissions de CO2 com a mesura de lluita contra el canvi climàtic, la promoció d’una energia renovable, i la creació d’ocupació i el desenvolupament local.

El Consell Comarcal amb el corresponent procés de licitació, va adjudicar la concessió del “Servei Públic Comarcal de Biomassa Forestal” a l’empresa UTE Boscos del Vallès. Aquesta concessionària gestionarà el nou Centre Logístic de Biomassa, el subministrament energètic a les dues calderes instal·lades al Consorci Sanitari de Terrassa i una a la Universitat Autònoma de Barcelona i la venda d’estella forestal als ajuntaments i d’altres entitats de la comarca propietàries de calderes, que es donin d’alta com a usuàries després de l’engegada de la concessió.

Podeu llegir la notícia complerta aquí