• Imprimeix

L’Institut Català d’Energia posa en marxa la certificació energètica d’edificis existents

23/05/2013 18:05

La directora de l'ICAEN durant la jornada

  • El document serà obligatori, a partir de l’1 de juny, per a qualsevol transacció immobiliària d’habitatges, edificis d’habitatges o edificis públics de més de 500 m2

 

 La directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Maite Masià, ha anunciat avui que en els propers dies entrarà en funcionament el procediment de certificació energètica d’edificis existents. Aquest tràmit permetrà que l’ICAEN expedeixi una etiqueta d’eficiència energètica per a cada habitatge, edifici d’habitatges o edifici públic de més de 500 m2, que serà obligatòria a partir del dia 1 de juny per a qualsevol transacció immobiliària.
 
Masià ha qualificat de "prioritària" la labor de la Generalitat en matèria de rehabilitació d'edificis, i ha recordat que "la rehabilitació d'edificis és una activitat amb un gran potencial de creixement que, a més de generar un benefici social, pot contribui a recuperar un sector econòmic, la construcció, i generar nous llocs de treball".
 
La normativa europea i espanyola obliguen a classificar els edificis en base a criteris energètics, amb tres grans objectius: informar els compradors o arrendataris de les característiques i consums energètics de l’immoble, fomentar la construcció d’edificis més eficients i impulsar la rehabilitació del parc d’edificis existents. Aquesta classificació s’articularà en base a un sistema de lletres que anirà de la A (per als edificis més eficients) fins la G (per als menys eficients).
 
Un procediment àgil i ràpid
 
Els certificats d’eficiència energètica els elaboraran tècnic qualificats –arquitectes, aparelladors, enginyers industrials i enginyers tècnics industrials-, que remetran la informació a l’ICAEN perquè emeti l’etiqueta. El procediment d’obtenció de l’etiqueta serà totalment telemàtic –amb signatura digital-, i en un termini de 5 dies les dades seran processades i, si els continguts i càlculs són correctes, l’etiqueta serà emesa.
 
El certificat tindrà una vigència de 10 anys, i haurà d’incloure, a títol informatiu, recomanacions i mesures per incrementar l’eficiència energètica de l’immoble.
 
Des de l’any 2008, l’ICAEN gestiona el registre de certificacions energètiques d’edificis de nova construcció. Fins a l’actualitat, ha emès més de 3.500 etiquetes energètiques.