• Imprimeix

L'empresa municipal d'Aigües de Vilafranca del Penedès assumirà la gestió del projecte Vinyes per Calor

07/06/2018 10:06

VinyesxCalor és una estratègia local per mitigar el canvi climàtic i es basa en la transformació de l’energia continguda en el recurs local de biomassa sòlida, la biomassa resultant de la poda dels ceps, per obtenir-ne energia calorífica i de refrigeració (energia tèrmica). El projecte Life que servia per impulsar la proposta VinyesxCalor, que ha estat desenvolupant l’Ajuntament de Vilafranca conjuntament amb Nou Verd, Covides i Innovi en aquest darrers anys, ha arribat a la seva finalització.

Al maig, coincidint amb la Setmana Verda de la UE, va tenir lloc a Brussel·les la cerimònia de lliurament dels premis Best LIFE, que distingeixen aquells projectes els resultats dels quals, si s’apliquen àmpliament, podrien tenir un impacte més positiu sobre el medi ambient.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, acompanyat del regidor de Territori, Serveis Urbans i Medi Ambient, Josep M. Martí, ha recollit a Brussel·les la distinció Best LIFE dins la categoria de Climate Action per al projecte penedesenc, liderat per l’Ajuntament de Vilafranca, VINYESxCALOR. Han estat un total de 62 els projectes europeus distingits d’un total de 430 projectes presentats, entre tots els acabats el 2016 i 2017.

En la trobada amb els diferents socis que fins ara han participat en el projecte es va celebrar el reconeixement europeu i es va presentar la línia de treball que se seguirà a partir d’ara.

En aquest sentit, el tinent d’alcalde i president de l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca, Aureli Ruiz, explicava que després de l’experiència acumulada en aquests anys i veient l’aprofitament que es pot fer de les restes de poda per generar energia havien decidit aplicar-lo ara a nivell empresarial i amb usos privats gestionant-lo a través de l’empresa municipal d’Aigües.

De fet s’utilitzarà ara per ara la caldera ja existent al districte de calor de la Girada i que ja dóna servei a l’Arxiu, la llar d’infants El Parquet i l’escola Dolors Piera. Ara s’hi afegirà el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny.

La idea del projecte és créixer amb servei a noves instal·lacions que puguin aprofitar aquesta energia generada per la crema de les restes de poda de la vinya. Aureli Ruiz apuntava que es podria oferir el servei per exemple a l’Hospital Comarcal o a les diferents instal·lacions de la zona esportiva, on de fet ja hi ha una caldera de biomassa que abasteix d’aigua calenta els vestidors del camp de futbol.

Més informació del projecte