• Imprimeix

El conseller Puig reitera el rebuig de la Generalitat a la reforma energètica proposada pel Govern central

09/10/2013 22:10

•   El conseller anuncia que, davant de la imposició d’un nou marc normatiu per part de l’Estat, la Generalitat revisarà el seu Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020


El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha reiterat avui el rebuig del Govern de la Generalitat a la proposta de reforma del sector elèctric que ha proposat el Govern central. En una interpel·lació parlamentària, Puig ha explicat que la reforma “afecta greument la competitivitat de les nostres empreses, no estimula l’estalvi i l’eficiència energètica i no afavoreix el desenvolupament del sector energètic”, entre d’altres conseqüències. Per això, i davant la situació de “feblesa competencial” que té la Generalitat en aquest àmbit, el conseller ha conclòs que “aquesta reforma és una evidència més que l’Estat no legisla d’acord amb els interessos de les empreses catalanes, i això fa que urgeixi la necessitat que Catalunya disposi d’estructures d’Estat”.

En aquest sentit, el conseller ha lamentat que el ministeri no s’hagi mostrat obert al diàleg amb les comunitats autònomes i els agents afectats per la reforma, i per això ha anunciat que, davant la imposició d’un nou marc normatiu,  la Generalitat “haurà de revisar el seu Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020, així com els diferents projectes energètics que s’estaven desenvolupant”. Puig ha detallat que el Govern ja treballa per definir un model energètic propi, i que algunes estimacions xifren que un sistema diferent podria generar estalvis del 10% en energia als usuaris. 

Puig ha dit que el Govern treballarà per modificar l’actual proposta de reforma energètica durant la seva tramitació, ja que hi ha identificat “amenaces” per a les empreses catalanes i per al desenvolupament del propi sector energètic, com ara la inseguretat jurídica, la inviabilitat de l’autoconsum, la reducció de la inversió en xarxes de distribució, la manca de viabilitat de les centrals de cicle combinat o increments en els costos, entre d’altres. Puig ha considerat que la reforma només atén criteris econòmics i deixa de banda criteris industrials i energètics. “Nosaltres també som partidaris d’eradicar el dèficit de tarifa, però aquesta labor s’ha de fer tenint una visió estratègica industrial que no s’ha tingut”, ha reblat.

 

Puig referma l’aposta del Govern per la indústria

En una altra interpel·lació parlamentària, el conseller Puig ha reafirmat l’aposta del Govern per l’activitat industrial del país, i l’ha considerat un sector ��clau per superar l’actual situació econòmica”. Per això, Puig ha exposat que “si Europa es planteja que el pes de la indústria manufacturera ha d’assolir el 20% del PIB l’any 2020, a Catalunya, per tradició i fortalesa hem de ser més ambiciosos i fixar-nos aquest objectiu per sobre del 25%”

En aquest sentit, Puig ha destacat que el Govern està posant a l’abast del sector industrial tots els instruments que té a l’abast per facilitar-ne tant l’activitat com la innovació i la internacionalització, “àmbit que tant per les exportacions com per la captació d’inversió estrangera està injectant optimisme a l’economia catalana”. El conseller ha recordat que el Govern ja està implementant la seva estratègia industrial, centrada en  quatre eixos: reforçar els àmbits sectorials líders “sense desatendre la diversitat de l’economia catalana”;  l’impuls de la política de clústers, potenciar les tecnologies transversals facilitadores i la millora de l’entorn general d’innovació. Puig ha concretat que el Govern ja ha començat a aplicar mesures com la integració de centres tecnològics, la facilitació de finançament o les actuacions de reactivació industrial.

Dins d’aquest darrer àmbit, el conseller ha explicat que el Govern “fa un seguiment diari” d’aquelles empreses estratègiques en situació de dificultat, i ha volgut deixat clar que “la labor de la Generalitat serà d’acompanyament i de tenir cura, però en cap cas serà la d’ocupar llocs corresponents a la presa de decisió, encara que li corresponguin”.