• Imprimeix

Premis Conama de Sostenibilitat 2018: L'Ajuntament d'Avià i la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa

30/11/2018 09:11

Del 26 al 29 de novembre de 2018 s'ha celebrat la 14ª edició del Congrès Nacional del Medi Ambient, Conama 2018, a Madrid sota el lema Rumb 20.30, un missatge per accelerar la transició cap a la sostenibilitat i complir els reptes de l'Agenda 2030 de l'ONU i els objectius de la UE.

El Congrès serveix d'escenari per a l'entrega dels Premis Conama a la Sostenibilitat de Petits i Mitjans Municipis, un guardó honorífic que distingeix les millors iniciatives de l’àmbit local a favor de la sostenibilitat.

En aquesta edició, el primer premi en la categoria de menys de 5.000 habitants ha sigut per l'Ajuntament d'Avià (Barcelona) pel seu projecte "Avià per un bon clima", en el qual s'estableix un model de sostenibilitat integral de l'administració del municipi i que podria ser replicable en altres institucions públiques d'entorns rurals. Aquest innovador model es basa en la implementació de mesures d'estalvi d'energia, la contractació d'una empresa d'energia 100% renovable per a l'electricitat pública del poble, incentivar la reducció d'emissions a través de diferents beneficis fiscals i eliminar algunes restriccions en la instal·lació de panells solars, entre altres. Aquestes mesures han suposat una reducció de fins al 70% de les emissions de gasos hivernacle de l'administració local i un 60% d'estalvi d'energia.

En la categoria de 5.000 i 30.000 habitants, la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa ha obtingut un accèssit pel seu model de gestió forestal conjunta que ha permès instal·lar calderes de biomassa alimentades per restes d'aprofitaments forestals de la zona i donar calor a una escola, una piscina coberta i una residència d'avis de la regió. S'ha creat un nou model de gestió dels boscos on es controla tot el procès, des de la planificació (realitzada per tècnics forestals), l'execució i la venda de fusta en destí, classificada i per lots. Aquests processos permeten optimitzar i controlar els recursos, realitzar intervencions d'acord a objectius concrets en cada zona afavorint els diferents usos del bosc, i crear llocs de treball al llarg de tota la cadena forestal. Dins de la classificació de la fusta, tot el que no serveix per a cap indústria de la zona, s'utilitza per biomassa. S'ha creat un projecte d'instal·lació de 13 calderes de biomassa d'estella forestal que subministra calor a 32 equipaments. Aquestes calderes van des de 50 kW a 1 MW. A més, s'ha construit una central de biomassa que dóna calor a una xarxa de distribució d'alta temperatura que pot generar calor fins a 300º mitjançant oli tèrmic. La calor es proporciona a empreses en processos industrials i per a calefacció.