• Imprimeix

Una dotzena d'equipaments municipals de Granollers s'escalfaran amb calderes de biomassa

13/12/2018 11:12

La primera xarxa de calor per mitjà de biomassa, que escalfarà cinc equipaments públics, es construirà el 2019. La construcció d'aquestes xarxes –l'Ajuntament en projecta una segona per a set equipaments més– permeten substituir les antigues calderes de gas natural per calderes de biomassa.

En el cas de la primera que s'instal·larà, donarà servei als instituts Antoni Cumella i Escola Municipal del Treball (EMT), a les escoles Salvador Espriu i Salvador Llobet i al Cinema Edison –al Centre Cultural–. El projecte ja ha rebut una subvenció de 199.500 euros de la Diputació de Barcelona i el consistori també ha aprovat una partida d'inversions en el pressupost de 2019 per executar els treballs (444.000 euros). Es preveu que quan entri en funcionament s'estalviaran 12.311 euros cada any.

La segona xarxa de calor afectarà tres equipaments de Roca Umbert –La Troca, la Impremta municipal i l'Espai d'Arts–, l'escola Ferrer i Guàrdia, les pistes d'atletisme, els pavellons El Parquet i El Tub, i l'institut Carles Vallbona. Per poder desenvolupar el projecte, l'equip de govern cerca finançament europeu a través del fons FEDER, que té una línia d'ajuts per a l'economia baixa en carboni. En cas d'obtenir-se el cofinançament del 50%, la previsió d'execució seria des de la confirmació i fins abans que acabés el 2020. El pressupost estimat per aquesta segona xarxa és de 785.000 euros, i l'estalvi estimat de 28.042 euros anuals.

Cremar estelles km 0

Tenint en compte que Granollers forma part de la zona 2 d'especial protecció de l'ambient atmosfèric i dels nivells de partícules en suspensió PM10, el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, explicava que el projecte de les calderes de biomassa té el requisit que "no contribueixin a generar més partícules, de manera que només es cremarà estella dels boscos de l'entorn", apuntava. Segons el reglament de la Unió Europea les calderes de biomassa no poden excedir els 40 mg/m3 d'emissions de PM10. Per tal de garantir-ne el bon funcionament, el consistori preveu punts de presa de mostres dels gasos emesos, la instal·lació de filtres a la sortida de les calderes i controls periòdics dels valors límits d'emissions.

Podeu llegir la notícia original aquí (somGranollers)