L’adquisició d’un vehicle és sovint un acte on s'hi barregen molts factors, alguns intangibles, però d’altres mesurables econòmicament. No és fàcil prendre la decisió encertada, cal doncs escollir el que s’adapti millor a les necessitats reals de mobilitat i a la capacitat econòmica de cadascú.

Vehicle

Actualment, el ventall d’opcions tecnològiques és força complet:

  • vehicle tradicional de gasolina o gas-oil,
  • vehicles híbrids de gasolina o gas-oil,
  • vehicles híbrids endollables,
  • vehicles elèctrics, vehicles elèctrics amb extensor d’autonomia,
  • vehicles bifuels de gas natural,
  • vehicles bifuels de GLP.


Per poder comparar les diferents opcions, cal conèixer els preus de les diferents fonts d’energia emprades i la quantitat necessària que en cal per recórrer 100km. Aquesta informació permet calcular la despesa en mobilitat quotidiana.

Cal tenir present també les despeses de manteniment, les bonificacions en peatges i aparcament, així com les ajudes disponibles per l’adquisició del vehicle que sovint són importants i fan que les noves tecnologies no suposin un sobrecostmassa elevat.

Ajudes i descomptes actualment disponibles: Pla MoveaPla PIVE, IVTM reduït, Matriculació 0.

Compareu les diferents opcions disponibles
En aquest Excel podreu fer una simulació comparativa entre les diferents alternatives tecnològiques.

Introduïu les vostres dades en relació als anys previstos de vida del cotxe i els kilòmetres anuals. Si no disposeu d’aquestes dades, també podreu obtenir resultats entre les diferents opcions i saber quina, a priori, s’adapta a la vostra mobilitat i economia.

Un cop obtinguts els vostres càlculs, l’eina dóna l’opció d’enviar els resultats i comentaris a la bústia de contacte de l’ICAEN. Els vostres suggeriments són molt útils per millorar l’eina.