• Imprimeix

Cicle de debats sobre la transició energètica a Catalunya

Els reptes del model energètic català en el context actual de transformació global

Els canvis en el model energètic internacional en els darrers tres anys han demostrat fins a quin punt és imprescindible evolucionar cap a un sistema distribuït, renovable i democràtic, on la verticalitat del sistema convencional, dominat per grans empreses, deixi pas a un de més distribuït i horitzontal. En aquest sentit, el Parlament de Catalunya aprova el juliol de 2016 una nova moció que insta al Govern a incorporar tots aquests aspectes en el Pacte Nacional per la transició energètica.

També, la Comissió Europea ha presentat el nou paquet legislatiu de l’energia, en el qual l’eficiència en els edificis, l’autoconsum, el vehicle elèctric, l’apoderament ciutadà i la pobresa energètica constitueixen els eixos prioritaris d’actuació.

El Govern impulsa un canvi de model energètic en sintonia amb les polítiques europees, que mantingui i garanteixi el desenvolupament econòmic, el benestar social i la qualitat ambiental, tant de la societat actual com de les generacions futures. Això es vol aconseguir assegurant del subministrament energètic en quantitat, qualitat i preus raonables, com a factor de competitivitat de les empreses, però també com a element de cohesió social i econòmica pels ciutadans; disminuint la dependència dels hidrocarburs, mitigant el canvi climàtic i millorant la qualitat de l’aire.

En aquest context de reflexió i canvi estructural, l’Institut Català d’Energia organitza el Cicle de debats La transició energètica a Catalunya, a fi de crear un espai on compartir opinions, coneixements i propostes de futur sobre el procés de transició energètica a tots nivells: global, europeu, espanyol i català.

Data d'actualització:  01.02.2017